LIPOVA - Staţiune balneo-climaterică. Scurt istoric
Lipova este o staţiune de tradiţie la noi în ţară, apele minerale au fost descoperite de păstori în anul 1918, iar în anul 1919 locul a fost împădurit, construindu-se clădirile din piatră (clădiri de locuit şi restaurant), teren de popice, poligon de tir, s-a amenajat parcul, s-a construit drumul de acces. Conform ultimelor calsificări, din anul 2006, Lipova a fost declarată staţiune balneo-climaterică de interes local.
Lipova este recunoscută prin efectele terapeutice ale izvoarelor minerale (adevărat izvor de sănătate), folosite pentru tratamente în cura externă şi internă, agrement şi pentru îmbuteliere. Apa minerală de Lipova este feruginoasă, bicarbonatată, calcică, magneziană şi este recomandată în cazul bolilor cardiovasculare (în perioada 1945-1970 şi în anii '70, când cunoaşte un apogeu, Lipova a fost cel mai important centru pentru cardiologie din ţară), hepatobiliare, căi urinare, tulburări endocrine, şi afecţiuni ale aparatului circulator şi locomotor.
Ca o recunoaştere a calităţilor curative a acestor ape, în anul 1928, borvizul de Lipova a primit medalia de aur la Expoziţia balneo-climaterică de la Bucureşti, fiindu-i acordat titlul de "Furnizor al Casei Regale". De asemenea apa minerală de Lipova a obţinut numeroase distincţii şi premii interne şi internaţionale, bucurându-se de o largă recunoaştere.
Amplasament şi importanţă turistică
Din punct de vedere al amplasamentului Lipova se află la numai 34 km de municipiul Arad, fiind un nod rutier şi feroviar (gara Radna) la intersecţia drumurilor rutiere şi feroviare, care unesc municipiile Deva şi Arad de municipiul Timişoara (din Arad se poate ajunge şi pe varianta Arad-Zăbrani-Lipova, din Timişoara pe DJ 691 Timişoara-Neudorf-Cernetez-Lipova 59 km.).
Pentru turiştii români şi străini aflaţi la distanţe mai mari, există posibilitatea utilizării aerporturilor din municipiile Arad sau Timişoara.
Importanţa turistică a oraşului este amplificată de aşezarea sa în ultima strâmtură a Mureşului-defileul Şoimuş, fiind străjuit de înălţimile stâncoase ale munţilor Zarandului (unitatea administrativ teritorială cuprinde vatra Lipovei situată de o parte şi de alta a Mureşului, începând de la maluri prin luncă şi până la terasele de pe dealuri) . Staţiunea balneoclimaterică se află la 3 km sud de centrul oraşului Lipova, într-o regiune păduroasă, pe valea pârâului Sistarovăţ , la o altitudine de 138 m.
În anul 1993, Ministerul Turismului a realizat o ierarhizare a staţiunilor turistice în plan general şi după gradul de dotare. Staţiunea balneo-climaterică Lipova a obţinut 1,65 puncte, ceea ce înseamnă un indice de atractivitate favorabil, pe o scală cuprinsă între 1,50 şi 1,99 puncte. În anii 70 staţiunea avea un indice de atractivitate de 1,86 ce era cu mult peste nivelul mediu al staţiunilor balneoclimaterice româneşti.
Forme de turism la Lipova
Spaţiul geografic al oraşului Lipova, care cuprinde elemente de mare valoare ale fondului turistic natural şi antropic, se evidenţiază prin prezenţa a diverse forme de turism ce se completează reciproc în cadrul diferitelor categorii de destinaţii turistice (turism de circulaţie, turism balnear, turism de odihnă şi recreere, agroturism, turism de vânătoare şi pescuit sportiv, turism cultural-istoric şi religios, turism ştiinţific, turism de conferinţe, turism uval, turism rutier şi feroviar, turism de week-end, etnic, cicloturism, etc.).
Până în anul 1998, turiştii veneau la Lipova pentru tratament balnear şi odihnă, prin asigurările sociale de stat. Grupurile ţintă vizate erau pensionarii, personalul salariat bugetar, precum şi altor categorii de salariaţi. Principalul scop era refacerea capacităţii de muncă.
Pentru agrement există şi în prezent:
- O casa de cultură
- Strandul cu cele 3 bazine cu apă (încălzită de panouri solare) şi plaja
- Parcul staţiunii
- Muzeu
- Imprejurimile oraşului
În prezent, oraşul Lipova se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, care au format de-a lungul timpului imaginea de azi a Lipovei.
Vezi cele mai importante obiective turistice din Oraşul Lipova