PRIMARIA LIPOVA

 • Slide 1
 • Slide 4
 • Slide 3
 • Slide 2
 • Slide 5
 • Slide 6
 1. FaceBook
 2. Google Plus
 3. Twitter
 4. Pinterest

PRIMĂRIA LIPOVA

Adresa: Str. N. Balcescu, nr. 26
Lipova, Jud. Arad, Romania
Nr.Tel: 0257-561.133
Nr.Fax: 0257-563.067
Adresa E-mail:
contact@primarialipova.ro
Adresa Website:
www.primarialipova.ro


DETALII » ŞTIRI LOCALE ŞI ANUNȚURI PUBLICE Vezi si altele

25 octombrie - “Ziua Armatei Române” , marcată şi în acest an la Lipova şi Păuliş

Miercuri, 25 Octombrie, 2017    /    364 accesari


25 octombrie - “Ziua Armatei Române” , marcată şi în acest an la Lipova şi Păuliş

 

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

 Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Ziua de 25 octombrie este o zi sărbătorită în toată ţara, reprezentând o zi foarte importantă pentru Armata Română, dar nu numai.

Şi oraşul Lipova a sărbătorit, ca de fiecare dată, aşa cum se cuvine această zi importantă – « Ziua Armatei Române ».

Manifestările culturale şi religioase dedicate acestei zile, au avut loc miercuri, 25 octombrie. Încă de la orele dimineţii reprezentanţii autorităţilor locale, alături de reprezentanţi ai cadrelor militare şi alţi participanţi, s-au reunit pentru încă o dată la cele mai importante monumente din localitate pentru a depune coroane.

La Lipova, manifestările au avut loc în Parcul Libertăţii aflat în centrul oraşului, la Monumentul Eroilor care se află în această locaţie,  unde  în cadrul unui ceremonial militar şi religios, s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale prezente la această desfăşurare.

La această amplă acţiune, au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale, reprezentanţii partidelor politice, elevii din cadrul celor două licee lipovane: Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova şi Liceul „Sever Bocu” Lipova, precum şi reprezentanţi ai altor organizaţii din localitate. Slujbele religioase au fost oficiate de preoţii reprezentanţi ai bisericilor din Lipova şi Radna.

Dintre reprezantanţii locali şi judeţeni care au participat la aceste acţiuni de comemorare, amintim pe: Iosif Mircea Jichici – primarul oraşului Lipova, Petru Cociş – Administrator public al Oraşului Lipova, consilieri locali, precum şi alţi reprezentanţi de la nivelul judeţului Arad, din cadrul Primăriei şi Consiliului Local Lipova.

Alături de aceştia, la eveniment, au mai luat parte reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre militare de la Poliţia Lipova şi Unitatea  Militară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, precum şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii locale.

Tot de la orele dimineţii, miercuri 25 octombrie începând cu ora 08:30, la Monumentul Eroilor de la Păuliş, a avut loc ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, la care, alături de reprezentanţii oficiali ai judeţului Arad, a participat și Ministrul Apărării Naționale - Mihai Fifor.

Manifestările, organizate cu această ocazie, în această zi de o importanţă majoră şi unică - Ziua Armatei Române, au fost la fel ca în fiecare an,  unele deosebite, toţi cei care au putut lua parte la acestea,  fie că au fost organizatori, invitaţi sau trecători care s-au oprit pentru câteva momente din drumul lor, fiind impresionaţi de întreg ceremonialul desfăşurat în cele două locaţii, Lipova şi Păuliş,

 

 

 

Alte imagini:

http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm
https://sgg.gov.ro/new/guvernare-transparenta-deschisa-si-participativa-standardizare-armonizare-dialog-imbunatatit-cod-sipoca-35/