PRIMARIA LIPOVA

 • Slide 1
 • Slide 4
 • Slide 3
 • Slide 2
 • Slide 5
 • Slide 6
 1. FaceBook
 2. Google Plus
 3. Twitter
 4. Pinterest

PRIMĂRIA LIPOVA

Adresa: Str. N. Balcescu, nr. 26
Lipova, Jud. Arad, Romania
Nr.Tel: 0257-561.133
Nr.Fax: 0257-563.067
Adresa E-mail:
contact@primarialipova.ro
Adresa Website:
www.primarialipova.ro


DETALII » ŞTIRI LOCALE ŞI ANUNȚURI PUBLICE Vezi si altele

Zeci de milioane din fonduri europene şi guvernamentale, atrase la Lipova în perioada 2012-2016

Luni, 25 Aprilie, 2016    /    1119 accesari


Zeci de milioane din fonduri europene şi guvernamentale, atrase la Lipova în perioada 2012-2016

Oraşul Lipova a cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultimii patru ani de zile, devenind din nou ceea ce a fost o dată, adică o perlă a Văii Mureşului, un oraş european, în care s-au investit zeci de milioane de lei, din fonduri europene şi guvernamentale. Proiectele finanţate cu fonduri atrase au fost cu siguranţă mai mari în ultimii patru ani decât în toţi ceilalţi de la Revoluţie până în 2012.

Dacă e să enumerăm doar câteva investiţii majore, ne putem referi la Mănăstirea Radna, reabilitată complet, la Casa Armatei, Casa de Cultură, Centrul de Informare Turistică, cele 14 străzi reabilitate, proiectul privind introducerea apei şi a canalizării şi aşa mai departe. Sunt proiecte extrem de importante, începute şi finalizate în perioada 2012-2014, cu fonduri atrase în Lipova. Şi, cu siguranţă, în perioada 2016-2020 vor urma investiţii la fel de mari, existând nenumărate proiecte depuse în acest sens, multe dintre ele fiind într-un stadiu avansat.

„Una dintre principalele noastre priorităţi a fost depunerea de proiecte pentru a atrage fonduri europene sau guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii. Aşa am reuşit să reabilităm cele 14 străzi cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, aşa am reuşit reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşul Lipova, reabilitarea Casei Armatei, a Casei de Cultură, a clădirii în care acum avem Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică, cu bani atraşi s-a modernizat zona ANL şi avem multe alte proiecte pentru care vor demara în curând lucrările, fiind deja finalizată licitaţia şi semnate contractele. Vreau să mulţumesc colegilor din Consiliul Local, alături de care am dus la bun sfârşit aceste proiecte importante pentru Lipova şi care au votat pentru implementarea acestor proiecte, ori de câte ori a fost nevoie“, spune primarul Mircea Jichici.

 

Mănăstirea Radna

Mănăstirea franciscană Maria Radna, considerată cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, a intrat într-un program de reabilitare în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, în 2013. Mănăstirea Maria Radna a beneficiat de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, fiind asigurate de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional.

Lucrările au fost finalizate în august 2015, iar întregul complex a fost inclus ulterior într-un circuit turistic internaţional. În complexul actual de clădiri au fost amenajate, prin acest proiect, o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe.

În cadrul proiectului au fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi reamenajate spaţiile din jur, până la marginea DN 7.

 

14 străzi reabilitate

Cel mai important proiect de infrastructură din ultimii 26 de ani este proiectul pentru reabilitarea celor 14 străzi în orasul Lipova. Practic, în urma acestui proiect, finanţat cu peste 21 de milioane de lei de Ministerul Dezvoltării, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Lipova arată ca un oraş european.

Practic, tot centrul a fost reabilitat, s-au asfaltat şi pavat străzi şi trotuare, s-au refăcut reţele de apă şi canalizare, s-au realizat parcări.

Lucrările s-au finalizat, după cum se ştie, la finalul anului 2015, iar la începutul acestui an s-a făcut şi recepţia.

 

 

 

 

 

 

Proiectul de apă şi canal

Unul dintre proiectele aflate în derulare, care se apropie cu paşi repezi de final, vizează reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşul Lipova, finanţat din fonduri europene. Prin acest proiect s-au reabilitat 384 de metri de reţele de apă şi s-a extins reţeaua cu 8.262 de metri. De asemenea, s-au reabilitat  4.264 m și s-a extins cu 11.953 m rețeaua de canalizare. Lucrările prevăzute în acest proiect  se desfășoară pe un număr de 69 de străzi, valoarea lucrărilor ridicându-se la suma de 10.897.942,30 lei. Acest proiect se desfășoară prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad, în care este membru oraşul Lipova.

 

Centrul Recreativ Orăşenesc

Un alt proiect finanțat din fonduri europene este reabilitare şi refuncţionalizarea clădirii numită „Casa Armatei”, care acum găzduiește Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova.

Prin acest proiect, s-a modernizat întreaga clădire, cu o suprafață de 592 mp, valoarea lucrărilor de reabilitare fiind de 2.430.603 lei, finalizate în 2013. De atunci, Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova a găzdui nenumărate evenimente, de la concerte, piese de teatru, serbări și până la conferințe, concursuri de șah sau expoziții.

 

Centru de Informare și Casa de Cultură

Alte două clădiri istorice din orașul Lipova au fost reabilitate cu fonduri europene sau guvernamentale. Este vorba despre Centrul de Informare Turistică, finalizat la începutul anului 2016, o clădire superbă, renovată cu fonduri europene, aproximativ 600.000 de lei. În această clădire funcționează acum un Centru de Informare Turistică, al cărui rol este acela de a promova localitatea Lipova și ariile  învecinate, în scopul de a atrage cât mai mulți turiști în zonă.

De asemenea, o altă clădire reabilitată este Casa de Cultură Lipova, proiect care se ridică la 2,4 milioane de lei, din care 90 la sută sunt asigurați de către Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.

 

Urmează un nou spital şi stadionul

Administraţia Lipovei are planuri ambiţioase şi pentru perioada 2016-2020. Două proiecte sunt într-o fază avansată: este vorba despre noul spital şi modernizarea stadionului.

Noul spital va fi finanţat din fondurile Ministerului Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea acestuia fiind de peste 5 milioane de euro. Licitaţia a fost finalizată, s-a semnat contractul de proiectare şi execuţie, iar în acest moment se lucrează la proiect.

Noul spital va deservi întreaga Valea Mureşului, urmând a fi finalizat în doi ani de zile. Unitatea sanitară va beneficia de secţii noi, de un compartiment de primiri urgenţe, de chirurgie, interne, pediatrie, servicii de asistență medicală pentru copiii de la 0-3 ani şi aşa mai departe.

Al doilea proiect aflat în faza de începere a lucrărilor este reabilitarea stadionului Şoimii, finanţat prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul, în valoare de 2.948.283 de lei fără TVA (3.655.870 de lei cu TVA), prevede construcţia unei tribune noi, de 1200 de locuri, acoperită, nocturnă de 1200 de lucşi, vestiare pentru echipe, dar şi pentru arbitri, grupuri sanitare, sala de prim ajutor şi un teren sintetic de antrenament.

Contractul a fost deja semnat, iar în acest moment se întocmeşte proiectul, urmând să înceapă efectiv lucrările.

De asemenea, Primăria Lipova a depus un nou proiect pe PNDL, program prin care s-a reabilitat şi zona ANL. Este vorba despre reabilitarea străzii 9 Mai.

În plus, cât de curând va demara POS Mediu 2, privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, în acest program intrând acum şi Radna şi Şoimoş.

 

Investiţii noi în oraşul Lipova

Primăria Lipova continuă seria investiţiilor, oraşul fiind pregătit şi înfrumuseţat în aşteptarea Sărbătorilor de Paşte. La capitolul străzi, Primăria a finalizat lucrările în zona ANL, unde s-au reabilitat drumul şi trotuarele, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, cu fonduri din bugetul Primăriei Lipova au fost finalizate străzile Avram Iancu, pe porţiunea dintre Făgetului şi Petru Maior, şi Emanoil Gojdu. Alte trei străzi sunt scoase la licitaţie, este vorba despre Detaşamentul Păuliş, din Radna, General Dragalina şi Gheorghe Doja. De asemenea, pentru strada 9 Mai s-a depus un proiect pentru a se obţine finanţare de la Ministerul Dezvoltării. În plus, tot în Radna, s-a pavat trotuarul pe strada Detaşamentul Păuliş, de la Mănăstire şi până la şcoala Radna. Pentru aceste trotuare a fost refolosit pavajul de pe strada Bugariu.

În ultima perioadă, Primăria a demarat o serie de investiţii pentru înfrumuseţarea oraşului. În sensurile giratorii au fost montate ceasuri, în parcul central s-a montat un complex nou de joacă pentru copii, în urma discuției cu tinerii din oraș, fiind amplasate opt aparate de fitness şi un tobogan.

Pe strada Bugariu au fost schimbaţi stâlpii de iluminat deterioraţi, fiind montaţi stâlpi noi pe ambele părţi.

De asemenea, au fost plantate flori în parcuri şi în diferite locuri din centrul oraşului, urmând ca în perioada următoare să fie reabilitat parcul din faţa Bisericii Ortodoxe.

 

Alte imagini:
 • Au fost montate aparate pentru copii
 • Tobogan nou în parcul central
 • Centru Recreativ Orăşenesc
 • Zona ANL a fost finalizată
 • Aşa va arăta noul spital
 • Centrul de Informare Turistică
 • Ceas montat în sensul giratoriu
 • Lipova arată a oraş european
 • Strada Emanoil Gojdu a fost modernizată
 • Centrul oraşului a fost reabilitat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării
 • Mănăstirea Radna a fost complet reabilitată
 • Casa de Cultură Lipova
 • Asfalt proaspăt pe strada Avram Iancu
 • Stadionul va fi modernizat

http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm
https://sgg.gov.ro/new/guvernare-transparenta-deschisa-si-participativa-standardizare-armonizare-dialog-imbunatatit-cod-sipoca-35/

PRIMĂRIA ORAȘULUI LIPOVA utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pe www.primarialipova.ro. Vă aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC (”Directiva E-Privacy”) și de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a accestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (”Regulamentul GDPR”).Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.