PRIMARIA LIPOVA

 • Slide 1
 • Slide 4
 • Slide 3
 • Slide 2
 • Slide 5
 • Slide 6
 1. FaceBook
 2. Google Plus
 3. Twitter
 4. Pinterest

PRIMĂRIA LIPOVA

Adresa: Str. N. Balcescu, nr. 26
Lipova, Jud. Arad, Romania
Nr.Tel: 0257-561.133
Nr.Fax: 0257-563.067
Adresa E-mail:
contact@primarialipova.ro
Adresa Website:
www.primarialipova.ro


Muzeul Orasului Lipova

 1. Prezentare
 2. Noutati
 3. Galerie FotoInformatii de contact:

Muzeul Orăşenesc Lipova

 

 • Profil principal: Monument de artă plastică şi decoraţiuni, Artă decorativă, Artă plastică românească, Artă plastică universală
 • Adresă: Str. N. Bălcescu, nr. 21
 • Persoană de contact: Corina Dubeştean
 • Telefon: 0257.563.303
 • Program de vizitare: zilnic intre 10.00 - 18.00, luni inchis.

Prezentare:

Muzeul Orăşenesc Lipova, din judeţul Arad, se află pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, Lipova, a fost înfiinţat în anul 1958 şi aparţine de Complexul Muzeal Arad.

Clădirea muzeului este declarată monument istoric, având codul AR-II-m-B-00621. Clădirea muzeului este monument istoric și de arhitectură - Castelul Misici, construit în secolul al XIX-lea și a aparținut omului politic Sever Bocu.

Muzeul este adăpostit într-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric și de arhitectură - Castelul Misici - și a aparținut omului politic Sever Bocu.

Muzeul Orasului Lipova funcţionează , începând cu anul 1952 , în casa lui Sever Bocu - ministrul Banatului şi preşedintele Partidului Natţional Ţărănesc din Timiş - Torontal. Clădirea a fost proprietatea mai multor familii care au înstrăinat­-o, ajungând în stăpânirea lui Sever Bocu. Acesta a cumpărat-o de la familia Şerban în 1922.

Sever Bocu, ministrul Banatului, o renovează în 1930, dându-i o altă înfăţişare. Din 1945 până în 1958 este ocupată de Şcoala copiilor de ruşi ce staţionau ca trupe de ocupaţie după terminarea războiului. Plecarea definitivă a trupelor sovietice în anul 1958 a făcut posibilă ocuparea localului de către actualul muzeu, ce funcţionează din 1958 în toate sălile şi în anexe.

Între anii 1958-1972 s-a constituit „Fondul vechi”, format din obiecte de istorie, artă ţărănească şi etnografie, rezultat din naţionalizarea bunurilor familiei Bocu şi din achiziţii făcute de muzeu.

Prima donaţie este a doamnei Eleonora Costescu, critic de artă şi a domnului Vasile Varga, pictor, în anul 1980.

Tot în acel timp se donează mai multe piese de către Szabo Bela, artă plastică şi decorativă.

Donaţia Ion Tolan(1983) reprezintă arta monumentală.

A doua donaţie a Eleonorei Costescu şi a lui Vasile Varga, în 1986, reprezintă grafică românească şi străină. În 1987, Dan Demşa face o donaţie de fond arhivistic.

În 1990, Valise Cuparescu face o donaţie de carte veche.

În 1990, Florica Misici, descendentă a familiei care a avut clădirea înainte de familia Şerban, face o donaţie de artă decorativă.

În 1993, Vanda Vlad Vladimirescu face o donaţie de grafică.

Clădirea muzeului este impresionantă , fiind realizată sub forma unui „mic palat de stil franţuzesc”.

Patrimoniul muzeului cuprinde piese originale de mobilier care au supravieţuit perioadei comuniste, obiecte autentice, cărora le-a fost înlocuită doar tapiţeria, iniţial lucrată manual, parchetul, şemineul din marmură de Carrara, sobele de teracotă, candelabrele şi oglinzile din cristal ce au fost aduse din Viena de către Sever Bocu după 1930.

Interiorul edificiului este decorat într-un mod foarte elegant. Pe jos este un parchet înflorat din lemn, oglinzile, tablourile şi obiectele vechi se îmbină armonios cu candelabrele mari, cu cristale, teracotele şi decorurile aurii de pe pereţi.

De asemenea, este expusă colecția de artă Eleonora Costescu și Vasile Varga, alcătuită din pictură românească modernă, pictură din școlile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, piese de artă decorativă (argintărie, porțelan, sticlă, mobilier).

Muzeul Oraşului Lipova cuprinde mai multe încăperi situate la demisol şi la parterul clădirii.

Dintre cele 8 săli ale muzeului se remarcă în special salonul "roşu" şi salonul "galben", ambele având o tapiserie în culorile amintite. În salonul "roşu" găsim un splendid lustru de cristal, precum şi soba de porţelan în stil rococo.

Secţia de istorie prezintă o seamă de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive şi a orânduirii sclavagiste, provenite din aceste părţi. Alte două săli sunt dedicate evului mediu scoţând în evidenţă intensa activitate economică a oraşului, ca şi participarea maselor din aceste părti la răscoalele din 1514, 1784, şi la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stăpânit şi Lipova (1599-1600).

Una din săli este repartizată evenimentelor revoluţiei de la 1848-1849.

Ultimele trei săli cuprind secţia etnografiei, familiarizând vizitatorul cu etnografia şi arta populară din Valea Mureşului.

În prezent, Muzeul Orăşenesc Lipova păstrează intacte şi la fel de frumoase toate încăperile şi obiectele de artă, fiind un loc deosebit pentru toţi cei care îi calcă pragul.

Periodic, muzeul găzduieşte diverse expoziţii de fotografie, obiecte de artă, obiecte hand-made (cu ocazia diverselor sărbători precum 1 Martie, 8 Martie, Crăciun, Paşte), unele dintre expoziţii fiind şi cu vânzare de produse,  spectacole artistice atât în interiorul muzeului, cât şi în curtea din spatele muzeului (concert de colinde, Noapte Muzeelor), lansări de carte ( lucrarea monografică „Staţiile CFR Lipova şi Radna), precum şi alte evenimente şi expoziţii.

Muzeul Orăşenesc Lipova este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orăşelului de pe malul Mureşului şi ale regiunii Crişana, obiectiv pe care nu trebuie să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.

 

 

 

 

“Noaptea muzeelor” în oraşul Lipova

Sambata, 16 Mai, 2015    /    1297 accesari


De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, ajuns anul acesta la a XI-a ediţie În mod tradiţional, Noaptea Europeană a Muzeelor este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

În Judeţul Arad, Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a organizat de asemenea , sâmbătă, 16 mai, evenimentul cunoscut sub denumirea “Noaptea Muzeelor”.

 

Muzeul Orăşenesc Lipova – deschis publicului

Pe parcursul zilei de sâmbătă, în cadrul evenimentului, alături de Muzeul de Artă de la Palatul Cultural din Arad  şi Sala Clio a muzeului,  a fost  deschis  publicului şi Muzeul oraşului Lipova.

La Lipova între orele 18,00 şi 24,00, publicul a putut să viziteze sălile muzeului şi să participe la manifestările culturale pregătite cu ocazia acestei zile, accesul vizitatorilor fiind gratuit în incinta muzeului. 

Programul pregătit de Muzeul Orăşenesc Lipova cu ocazia evenimentului cultural naşional « Noapea Muzeelor », a fost unul foarte frumos şi diversificat, reuşind să atragă un număr mare de vizitatori, atât locuitori ai oraşului Lipova, cât şi persoane din afara oraşului.

Seara pregătită la muzeul din Lipova, a început cu vernisajul expoziţiei de fotografie « Lipova sub ape », în cadrul căreia au fost expuse fotografii care au redat imagini de la inundaţiile din anii 1932, 1970 şi 1975 şi chiar câteva imagini mai vechi de la începutul sec. XX, precum şi din perioada interbelică.

Prezent la vernisaj, primarul din perioada anilor ’70, Gheorghe Cociuban, a ţinut un mic discurs, în care a relatat şi a adus în faţa celor prezenţi pentru câteva momente, întâmplările din acea perioadă, câteva dintre cuvintele transmise de acesta fiind: „Experienţa din 1970, când apa Mureşului a atins cote de peste şapte metri, a fost benefică pentru salvarea cât mai multor bunuri şi vieţi omeneşti în 1975.Specialiştii din cadrul OGA, au fost de mare ajutor, oferindu-ne mereu informaţiile actualizate şi necesare, astfel încât să ăute lua la timp măsurile necesare şi potrivite , pentru a-i ajuta pe oameni. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de noi, viituraa fost una puternică, în urma ei existând şi în acel an, zeci de case dărâmate, fiind nevoie de construire unor blocuri pentru sinistraţi. Cu toate acestea, nu am putut să nu remarc şi să admir curajul şi mobilizarea exraordinară de car eau dat dovadă ân acel moment locuitorii oraşului, de la elevi, până la agricultori, militari şi intelectuali, care au răspuns fără ezitare la apelul făcut de administraţia de la acea vreme. După acea inundaţie, în anul urmîtor s-a construit şi digul, care şi în prezent, la peste 40 de ani, foloseşte foarte mult oraşului, în apărarea de inundaţii. »

În continuarea vernisajului, programul a continuat în curtea muzeului, cu un spectacol artistic de muzică şi poezie, pregătit de artiştii locali Mihai Henţ şi Pavel Filipaş, care au interpretat câteva cântece, foarte frumoase. Spectacolul a fost completat de reprezentaţia formaţiei instrumentale « Quarta Clasică » din oraşul Lipova, care au prezentat o combinaţie perfectă de melodii şi poezii din cadrul creaţiilor cenaclului « Muza » al Casei de Culură Lipova.

Publicul prezent a fost unul foarte numeros şi variat, toţi cei prezenţi, indiferent de vârstă, fiind la final, foarte încântaţi şi mulţumiţi de tot ceea ce au avut oazia să vadă şi să audă.

Sălile Muzeului Orăşenesc Lipova au rămas deschise până la ora 24 :00, iubitorii de artă, de frumos, având astfel ocazia să viziteze şi să admire în linişte frumuseţile pe care acest muzeu le oferă.

Gazda evenimentului cultural, reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova – Corina Dubeştean-Ianota, a fost pe tot parcursul programului alături de vizitatori, îndrumându-i şi prezentându-le toate informaţiile necesare.

Ea a fost foarte bucuroasă de modul în care s-a derulat acest eveniment şi dorit să transmită câteva cuvinte : „Prezenţa unui public atât de numeros, atât din oraş, cât şi din afara oraşulului, nu poate decât să ne bucure foarte mult, acest fapt demonstrând din nou că arta şi cultura sub diversele ei forme va râmane  mereu în sufletul oamenilor, indiferent de vârstă. Atât prin intermediul artiştilor contemporani, cât şi prin imaginile redate în cadrul expoziţiei de fotografie, nu putem decât să remarcăm din nou faptul că oraşul Lipova este un oraş cu o istorie extraordinară, cu artişti talentaţi, acest oraş meritând să fie evidenţiat de fiecare dată când există ocazia. Nu în ultimul rând doresc să transmit mulţumiri tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui frumos eveniment şi tuturor celor care ne-au trecut pragul în această zi, atât lipovani cât şi turişti, invitându-i pe această cale, şi la următoarele evenimente, asfel încât să existe pe viitor o colaborare permanentă, cât mai frumoasă. » , a mai spus Corina Dubeştean-Ianota – reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova.

Alte imagini:
 • Noapte muzeelor - spectacol artistic in curtea  muzeuluiNoapte muzeelor - spectacol artistic in curtea muzeului
 • Noaptea muzeelor a avut un program foarte diversificat si  apreciat de publicul prezentNoaptea muzeelor a avut un program foarte diversificat si apreciat de publicul prezent
 • Vernisaj expozitie Lipova sub ape - Noaptea muzeelorVernisaj expozitie Lipova sub ape - Noaptea muzeelor

 • Curtea muzeului din oraşul Lipova
  Curtea muzeului din oraşul Lipova
 • Detalii din interioarele Muzeului Orăşenesc Lipova
  Detalii din interioarele Muzeului Orăşenesc Lipova
 • Felinar la intrarea principala in Muzeul Orasenesc Lipova
  Felinar la intrarea principala in Muzeul Orasenesc Lipova
 • Incapere din inteiorul Muzeului
  Incapere din inteiorul Muzeului
 • Interior muzeu
  Interior muzeu
 • Muzeul Orasenesc Lipova (2)
  Muzeul Orasenesc Lipova (2)
 • Muzeul Orasenesc Lipova
  Muzeul Orasenesc Lipova
 • Pianul din incinta Muzeului Orăşenesc Lipova
  Pianul din incinta Muzeului Orăşenesc Lipova
 • Poarta de la intrarea principala la Muzeul Orasenesc Lipova
  Poarta de la intrarea principala la Muzeul Orasenesc Lipova
 • poza veche muzeu
  poza veche muzeu
 • ATMOSFERA DE SARBATOARE LA MUZEU CU COLINDE
  ATMOSFERA DE SARBATOARE LA MUZEU CU COLINDE
 • CATEVA DINTRE FRUMOASELE PICTURI EXPUSE LA MUZEU
  CATEVA DINTRE FRUMOASELE PICTURI EXPUSE LA MUZEU
 • CATEVE DINTRE ELEVELE PREZENTE LA MUZEU AU RECITAT POEZII
  CATEVE DINTRE ELEVELE PREZENTE LA MUZEU AU RECITAT POEZII
 • CORINA DUBESTEAN, ALATURI DE INVITATELE SALE
  CORINA DUBESTEAN, ALATURI DE INVITATELE SALE
 • PAVEL FILIPAS A OFERIT PUBLICULUI PREZENT CATEVA COLINDE MINUNATE
  PAVEL FILIPAS A OFERIT PUBLICULUI PREZENT CATEVA COLINDE MINUNATE
 • PICTURI EXPUSE
  PICTURI EXPUSE
 • POEZIILE RECITATE AU FOST DINTRE CELE MAI FRUMOASE
  POEZIILE RECITATE AU FOST DINTRE CELE MAI FRUMOASE
 • PUBLICUL PREZENT, PRINTRE CARE SI FOSTI PROFESORI INDRAGITI AI ORASULUI LIPOVA
  PUBLICUL PREZENT, PRINTRE CARE SI FOSTI PROFESORI INDRAGITI AI ORASULUI LIPOVA
 • TOTI CEI PREZENTI AU ASCULTAT CU MARE DRAG COLINDELE INTERPRETATE DE PAVEL FILIPAS
  TOTI CEI PREZENTI AU ASCULTAT CU MARE DRAG COLINDELE INTERPRETATE DE PAVEL FILIPAS
 • VERNISAJUL DE PICTURA A FOST POSIBIL DATORITA DOAMNEI LENUTA BUHA, ALE CAREI PICTURI AU FOST EXPUSE CU ACEASTA OCAZIE
  VERNISAJUL DE PICTURA A FOST POSIBIL DATORITA DOAMNEI LENUTA BUHA, ALE CAREI PICTURI AU FOST EXPUSE CU ACEASTA OCAZIE